Deze pagina geeft een overzicht van de verschillende kwaliteitsprojecten die op initiatief van de NIV zijn gestart. De projecten worden grotendeels gefinancierd uit subsidiegelden verkregen via de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).
Advance Care Planning in de tweede lijn
- Een breed gedragen voorstel ontwikkelen voor de totstandkoming van een instrument om ACP bij patiënten in de tweede lijn te stimuleren.
AIOS denktank: A(N)IOS beter betrekken bij zorginnovatie
Autoscriber
- Dé softwarefunctie om automatisch gesprekken tussen zorgverleners en patiënten op te nemen, in tekst samen te vatten en relevante gegevens op te slaan.
CMyLife
- Digitale begeleiding van patiënten met CLL
Conservatieve behandeling bij patiënten met eindstadium nierfalen
- In het project beoogt voorlichting over de invulling en uitvoering van conservatieve behandeling bij eindstadium nierfalen te verbeteren.
Doorontwikkeling Antimicrobial Stewardship Monitor
- De monitoring van de kwaliteit en de kwaliteitsbewaking van het antibioticagebruik in Nederlandse ziekenhuizen aan de hand van een kwaliteitsregistratie.
Doorontwikkeling Kwaliteitsregistratie Diabetes Mellitus (DPARD)
- Een kwaliteitsregistratie voor poliklinische patiënten met diabetes mellitus.
DRAIM: Kwaliteitsregistratie op de SEH voor de interne geneeskunde
- De kwaliteitsregistratie die wordt ontwikkeld geven ziekenhuizen inzicht in de kwaliteit van zorg voor de internistische patiënt op de SEH. Op basis hiervan kan de (organisatie van) zorg verder worden verbetert.
DVT zorgpad
- Met dit zorgpad wordt de eerste lijn op een veilige en doelmatige manier meer de rol van hoofdbehandelaar gegeven. Al in gebruik door huisartsen en door vier ziekenhuizen uitgevraagd.
Evaluatie en herziening NIV kwaliteitsvisitatie
- In het project wordt de huidige werkwijze van de NIV kwaliteitsvisitatie geëvalueerd en geanalyseerd, en wordt gekeken op welke manier er beter aangesloten kan worden bij de behoefte van de internisten.
Evidencio predictieplatform
- Een gestandaardiseerd cloud-based platform voor klinische (AI) predictie-algoritmen. Deze worden versneld, kostenefficiënt en schaalbaar geïmplementeerd in de klinische zorg
Gezond door de nacht
- Minimaliseren van de korte en lange termijn schadelijke effecten van werken in de nacht door in te grijpen op de externe factoren die het circadiaanse ritme verzorgen.
Grote visite op zijn kop
- In dit project draaiden we het proces om: de patiënt komt nu met de verpleegkundige langs op de artsenkamer, niet zelden in bijzijn van familie.
Handheld echografie voor de interne geneeskunde
- Een centrale kluis ingericht op de AOA met tablets en drie soorten echoprobes.
Herziening kwaliteitsvistaties dialysecentra
- In het project wordt de systematiek van visitaties binnen de dialysecentra herzien.
Het Immunostart consult
- Het project richt zich op het beschikbaar maken van screening- en vaccinatie consult voor ICP-patiënten.
Implementatie van landelijke hematologie afspraken in de regio
- Het project geeft uitwerking aan het implementeren van de landelijke hematologische afspraken in de regio.
Implementatie van spoedechografie voor Giant Cell Arteritis
- Het project richt zich op het verder toepasbaar maken van de inzet van spoedechografie.
Integrale CLL keuzehulp gekoppeld aan het CLL Platform
- Binnen het project wordt de CLL keuzehulp app ontwikkeld die gekoppeld wordt aan een op CMyLife gebaseerd CLL-platform ten behoeve van borging van kwaliteit- en databeheer voor waardegedreven zorg
Intraveneuze Antibiotica Thuis door geschoolde patiënten en naasten.
- Een project om patiënt en naasten te scholen om zelf intraveneuze antibiotica thuis toe te dienen met achterwacht van het specialistische thuiszorg; interviews met patiënten zijn afgenomen, verdere validatie volgt.
Keuzehulpen voor endocriene aandoeningen
- Er worden drie keuzehulpen ontwikkeld binnen de endocrinologie.
Landelijk harmoniseren van endocriene functietesten
- De uitvoering en laboratoriumbepaling van endocriene functietesten verschillen per locatie. Het project verminder de praktijkvariatie.
Leefstijlzorgloket
- Het leefstijlzorgloket biedt een praktische oplossing voor het integraal opnemen van leefstijl in de zorg.
Medicatiepoli Bariatrische chirurgie
- Een medicatiepoli waarbij de klinisch farmacoloog een medicatiereview uitvoert in samenspraak met de patiënt, om de bariatrische zorg te verbeteren in het Medisch Centrum Leeuwarden.
Modulair Onderhoud Richtlijnen (Koploper)
- Het inrichten van een werkwijze van jaarlijks modulair onderhoud van richtlijnen waardoor nieuwe kennis sneller verwerkt kan worden en dus ook sneller geïmplementeerd kan komen in de praktijk.
Multidisciplinaire beoordeling bij multimorbiditeit
- Hoe organiseer je een multidisciplinaire beoordeling van multimorbide patiënten, en die niet standaard deel uitmaken van een MDO?
Multimorbide patiënten: de behandeling in het ziekenhuis
- Een leidraad opleveren voor behandeling van patiënten met multimorbiditeit in de 2e lijn
Multimorbiditeit en regievoering
- Dit document heeft als doel een eerste stap te zetten in het beschrijven van een werkwijze voor het versterken van de regie van patiënten met multimorbiditeit die bij meerdere behandelaars komen in het ziekenhuis.
Multimorbiditeit voor (kwetsbare) ouderen in keuzehulpen
- In deze handreiking wordt beschreven hoe rekening te houden met de (kwetsbare) ouderen met meerdere chronische aandoeningen bij de ontwikkeling van keuzehulpen.
Nederlands kennisplatform antistolling
- Het inrichten van een nationaal digitaal kennisplatform voor de zorgprofessional.
Ontwikkelen PASKWIL-criteria voor niet gerandomiseerde fase II studies
- Ontwikkeling PASKWIL-criteria voor niet gerandomiseerde fase II studies.
Ontwikkeling van de Patient Benefit Assessment Scale
- De Patient Benefit Assessment Scale (P-BAS) beoogt het op een begrijpelijke, visuele wijze inzichtelijk maken wat voor oudere ziekenhuispatiënten de toegevoegde waarde van een ziekenhuisbehandeling is en of deze na behandeling is behaald.
Opschalen thuismonitoring via het Rijnstate virtueel zorgcentrum als vervanging klinische opnamedagen.
- Monitoring op afstand door het team verpleegkundigen van het virtueel zorgcentrum binnen een raamwerkprotocol, als antwoord op de toenemende zorgvraag en toenemende krapte capaciteit.
Optimaliseren van HIV zorg m.b.v. Patient Reported Outcome Measurements (PROMs).
- PROMs werden geïmplementeerd op de HIV kliniek van Amsterdam UMC en er zijn screenende vragen ontwikkeld over seksualiteit en problemen gerelateerd aan inkomen, wonen en migratiestatus.
OSAsense – slaapapneu screening
- Een innovatie om patiënten laagdrempelig, snel en kosteneffectief te screenen op slaapapneu met als doel gerichter te kunnen verwijzen voor diagnostiek en behandeling.
Preoperatieve screening penicilline allergie
- Een pilot in samenwerking met de orthopedie waarbij patiënten met een penicilline allergie preoperatief gescreend worden volgens de SWAB richtlijn ‘Aanpak bij vermoeden van antibiotica allergie’.
Pro-actieve opsporing HIV in 2e lijn Nederland #AwareHIV
- #aware.hiv is ontstaan om het aantal hiv-infecties in Nederland terug te brengen naar nul. Het richt zich op het actief opsporen van mensen met een verhoogde kans op een hiv-infectie.
Real-time monitoring en alarmering van diabetes type 1 patiënten
- Pilots met kleine groepen diabetes type 1 patiënten om diabeteszorg met actieve monitoring te valideren.
Thuismonitoring diabetes type 1, type 2
- Een app als vangnet voor type 1 diabetespatiënten die tussen de controles door niet begeleid kunnen worden in het behalen van de doelen of het voorkomen van langdurige tussentijdse slechte regulatie. Bij twee ziekenhuizen gestart.
Thuismonitoring grote vaten vasculitis
- Een app als vangnet voor grote vaten vasculitis patiënten, om op deze manier meer zorg op maat te leveren.
Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes
- Een app om patiënten met zwangerschapsdiabetes op afstand te begeleiden waarbij de zorgverlener actieve glucose-gestuurde informatie krijgt wanneer het niet goed gaat met een patiënt. Bij 15 ziekenhuizen nu in gebruik.
Toolkit voor de implementatie van peersupport aan mensen die leven met HIV
- Peer support helpt mensen met HIV bij het verbeteren van ziekte-inzicht en therapietrouw. Het project richt zich op minder praktijkvariatie in peer support.
Triage van poliklinische verwijzingen, met mogelijkheid tot directe terug-verwijzing naar de huisarts
- Een triage-beleid om 2e lijns zorg te leveren voor de patiënten waarvoor dat meerwaarde heeft.
Uitkomstgerichte zorgevaluatie chronische nierschade stadium 3-5 in de 2e lijn
- Het doel van het project is om de populatie van patiënten met chronische nierschade en verhoogd risico in de 2e lijn zo goed mogelijk in beeld brengen.
Uniformiteit van data-platforms voor geïntegreerde diabeteszorg
- Project dient te leiden tot meer uniformiteit bij de reeds bestaande en gebruikte diabetes-platforms.
Update Kennisagenda NIV
- Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce venenatis, lorem rutrum placerat accumsan, sem nunc efficitur lectus, eu aliquet ipsum tellus ut elit. Suspendisse scelerisque dictum efficitur.
Vraag van vandaag
- Kennisspel – Met een “vraag van vandaag” worden professionals op een laagdrempelige wijze uitgenodigd om hun kennis over de richtlijnen te toetsen en te verbeteren.