Innovaties voor iedere internist: NIV – Netwerk Innovatie
De zorg barst uit haar voegen. De mens in Nederland wordt ouder maar ook zieker; de kosten en de personeelstekorten nemen toe (70.000+). Intussen staat de eerste lijn onder enorme druk, concurreren ziekenhuizen meer dan dat ze samenwerken, is preventie nog steeds een bijzaak, en lijkt de computer eerder meer dan minder administratielasten te hebben gebracht. We hebben innovatie nodig!
Het goede nieuws: zorginnovaties hebben steeds meer potentie om de meeste problemen op te lossen. Als de administratielast met 50% wordt verminderd zou er geen personeelstekort meer (hoeven te) zijn en ontstaat er ademruimte voor de gehele zorgketen. Artificial intelligence (oftewel zorgen dat een computer het werk makkelijker maakt i.p.v. moeilijker) ontwikkelt zich in rap tempo en begint een interessant en praktisch hulpmiddel te worden. Steeds vaker worden samenwerkingen op het gebied van zorginnovaties in de regio en tussen ziekenhuizen beloond en aangemoedigd door zorgverzekeraars. Bovendien begint ook preventie eindelijk een vooraanstaand politiek thema te worden. Aan de slag dus, maar hoe begin je zo’n innovatie?
Het NIV innovatienetwerk kan je hierbij helpen! Wij stimuleren innovatie, en verzamelen succesverhalen en briljante mislukkingen, ter inspiratie voor een eerste project, of om geoefende innovators met elkaar in contact te brengen.
Of je nu op zoek bent naar ideeën voor duurzame inzetbaarheid, gezondheidsapps of telemonitoring, het optimaliseren van zorgpaden, of iets anders: alle ideeën op deze website mogen gebruikt en verbeterd worden. Wat wij van jullie vragen: deel je innovaties met ons en vertel ons hoe het er voor staat. Wat waren de belangrijkste succesfactoren? Misschien belangrijker: waar liep je tegenaan? Laat ons weten hoe je ervoor staat en word onderdeel van het NIV Netwerk Innovatie.
Zie hieronder een overzicht van alle innovaties relevant voor jou. Heb jij nog aanvullingen voor het Netwerk Innovatie? Laat het ons weten via innovatie@internisten.nl.
Ben je benieuwd naar wie in de commissie zitten? Klik hier!
Autoscriber
- Dé softwarefunctie om automatisch gesprekken tussen zorgverleners en patiënten op te nemen, in tekst samen te vatten en relevante gegevens op te slaan.
CMyLife
- Digitale begeleiding van patiënten met CLL
DVT zorgpad
- Met dit zorgpad wordt de eerste lijn op een veilige en doelmatige manier meer de rol van hoofdbehandelaar gegeven. Al in gebruik door huisartsen en door vier ziekenhuizen uitgevraagd.
Evidencio predictieplatform
- Een gestandaardiseerd cloud-based platform voor klinische (AI) predictie-algoritmen. Deze worden versneld, kostenefficiënt en schaalbaar geïmplementeerd in de klinische zorg
Gezond door de nacht
- Minimaliseren van de korte en lange termijn schadelijke effecten van werken in de nacht door in te grijpen op de externe factoren die het circadiaanse ritme verzorgen.
Grote visite op zijn kop
- In dit project draaiden we het proces om: de patiënt komt nu met de verpleegkundige langs op de artsenkamer, niet zelden in bijzijn van familie.
Handheld echografie voor de interne geneeskunde
- Een centrale kluis ingericht op de AOA met tablets en drie soorten echoprobes.
Intraveneuze Antibiotica Thuis door geschoolde patiënten en naasten. Â
- Een project om patiënt en naasten te scholen om zelf intraveneuze antibiotica thuis toe te dienen met achterwacht van het specialistische thuiszorg; interviews met patiënten zijn afgenomen, verdere validatie volgt.
Leefstijlzorgloket
- Het leefstijlzorgloket biedt een praktische oplossing voor het integraal opnemen van leefstijl in de zorg.
Medicatiepoli Bariatrische chirurgie
- Een medicatiepoli waarbij de klinisch farmacoloog een medicatiereview uitvoert in samenspraak met de patiënt, om de bariatrische zorg te verbeteren in het Medisch Centrum Leeuwarden.
Opschalen thuismonitoring via het Rijnstate virtueel zorgcentrum als vervanging klinische opnamedagen.
- Monitoring op afstand door het team verpleegkundigen van het virtueel zorgcentrum binnen een raamwerkprotocol, als antwoord op de toenemende zorgvraag en toenemende krapte capaciteit.
Optimaliseren van HIV zorg m.b.v. Patient Reported Outcome Measurements (PROMs).Â
- PROMs werden geïmplementeerd op de HIV kliniek van Amsterdam UMC en er zijn screenende vragen ontwikkeld over seksualiteit en problemen gerelateerd aan inkomen, wonen en migratiestatus.
OSAsense – slaapapneu screening
- Een innovatie om patiënten laagdrempelig, snel en kosteneffectief te screenen op slaapapneu met als doel gerichter te kunnen verwijzen voor diagnostiek en behandeling.
Preoperatieve screening penicilline allergieÂ
- Een pilot in samenwerking met de orthopedie waarbij patiënten met een penicilline allergie preoperatief gescreend worden volgens de SWAB richtlijn ‘Aanpak bij vermoeden van antibiotica allergie’.
Real-time monitoring en alarmering van diabetes type 1 patiënten
- Pilots met kleine groepen diabetes type 1 patiënten om diabeteszorg met actieve monitoring te valideren.
Thuismonitoring diabetes type 1, type 2
- Een app als vangnet voor type 1 diabetespatiënten die tussen de controles door niet begeleid kunnen worden in het behalen van de doelen of het voorkomen van langdurige tussentijdse slechte regulatie. Bij twee ziekenhuizen gestart.
Thuismonitoring grote vaten vasculitis
- Een app als vangnet voor grote vaten vasculitis patiënten, om op deze manier meer zorg op maat te leveren.Â
Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes Â
- Een app om patiënten met zwangerschapsdiabetes op afstand te begeleiden waarbij de zorgverlener actieve glucose-gestuurde informatie krijgt wanneer het niet goed gaat met een patiënt. Bij 15 ziekenhuizen nu in gebruik.
Triage van poliklinische verwijzingen, met mogelijkheid tot directe terug-verwijzing naar de huisarts
- Een triage-beleid om 2e lijns zorg te leveren voor de patiënten waarvoor dat meerwaarde heeft.