Menubalk - In- uitloggen

Terugblik LOIG

Op 22 april jl. vond de Landelijke Opleidingsdag Interne Geneeskunde plaats. Vanwege alle coronamaatregelen was het geheel online. Het thema van de dag was ‘diversiteit’ op voorstel van de JNIV. Het bleek een schot in de roos. Met name werd er uiteraard gesproken over diversiteit in onze beroepsgroep: zijn wij als internisten een afspiegeling van de Nederlandse bevolking (antwoord nee) en wat willen wij daarmee. De dag begon met een cabaret door theatergezelschap ‘Live your Story’. 3 jonge cabaretiers van diverse afkomst lieten ons via het  programma Kleurles zien hoe herkenbaar dit onderwerp is in onze omgang met elkaar en hoe makkelijk je onbedoeld iemand anders kwetst. Gaf veel stof tot denken en je kon gelukkig ook lachen.


Daarna was er een workshop over de sollicitatieprocedure voor de opleiding tot internist. Hoe doen de regio’s dat, welke kandidaten kiezen ze uit, hebben ze een profiel, welke rol speelt een promotie, en wordt die rol overschat. Een conclusie was er niet, maar het zette wel aan tot denken. Wat zou onze volgende stap moeten zijn als NIV (wie het weet mag het zeggen). Maar er waren ook diverse andere workshops die interessant en levendig waren, over zulke diverse onderwerpen als opleiding in het buitenland doen, effectief debatteren (uiteraard onder leiding van een chirurg, die weten hoe het moet), verandermanagement onder leiding van 2 onderwijsverniewingscoryfeeën, hoe geef je feedback op een minder afgezaagde manier, ons echoprogramma in de opleiding, virtueel onderwijs onder leiding van een deskundige uit Lausanne. Maar dat was nog niet alles, want de dag werd afgesloten door 2 sprekers over het onderwerp diversiteit, ir Stijn van Leeuwen, die mensen van diverse afkomst helpt met hun startup, en prof. Semiha Denktas, hoogleraar psychologie aan het ErasmusMC met diversiteit onder haar hoede. Zij leerde ons hoe je hier over kunt denken, wat onze opgaven zijn. Voor de meesten van ons geheel nieuw, inclusief het begrippenapparaat (weet jij het verschil diversiteit en inclusiviteit?). Als laatste kwam de opleider van het jaar, dr. Rob Fijnheer aan het woord, en werd de nieuwe opleider van het jaar gekozen. Rob Fijnheer had een mooi, enthousiasmerend en origineel verhaal waarbij hij onder andere liet zien wat ‘de vitale dokter’ is. Tijdens de bijeenkomst besloot ongeveer de helft van alle ziekenhuizen dit initiatief over te nemen. En toen werd de nieuwe opleider van het jaar gekozen, en zij heet dr. Adrienne Zandbergen, opleider Erasmus Medisch Centrum. Van harte gefeliciteerd Adrienne, met deze fantastische eer!. En toen mochten we nog even borrelen via zoom (blijkt mogelijk, en omdat de organisatie de mensen had uitgekozen met wie je kon borrelen, leverde dit ook geen schichtig gezoek op, maar je leerde wat nieuwe collegae kennen).

En dan nog dit: als u wilt terugzien wat er allemaal gebeurde, dan staan 1 juni a.s. de plenaire sessies en de workshop Creatief aan de slag met Virtueel Onderwijs  op de website van de NIV.