Menubalk - In- uitloggen

Cursussen (niet verplicht)

Voor AIOS interne geneeskunde zijn er veel nuttige cursussen. Hieronder staat een selectie van cursussen die frequent gevolgd worden door aios.

Smeerolie op de poli

Het JNIV congres 'smeerolie voor de poli' is een stoomcursus poliklinische interne geneeskunde met een interactief karakter. Door middel van diverse workshops en plenaire sessies ben je aan het einde van de dag goed voorbereid op de polikliniekstage in het 2e of 3e jaar. Thema's die aan bod komen zijn o.a. diabetes mellitus, hypertensie, schildklierfunctiestoornissen, somatisch onverklaarde lichamelijk klachten en vele meer.


DESG-cursus

Voor aios interne geneeskunde is er de mogelijkheid om de 2-daagse cursus Diabetes Mellitus te volgen, de zogenoemde DESG-cursus.

De data voor 2020 zijn:

19 en 20 maart 2020
25 en 26 juni 2020
1 en 2 oktober 2020

Een aanmeldingsformulier voor 2020 vindt u onderaan deze pagina. Hierin staat ook meer informatie over de aanmeldprocedure.
De cursus wordt georganiseerd door Diabetes Education Study Group (DESG). Voor informatie kunt u bellen naar Natalie Kruse, tel. 06 - 46 67 52 50 of een e-mail sturen naar desg@valeas.nl


Basiscursus Nierziekten

Voor aios interne geneeskunde is er de mogelijkheid om de basiscursus Nierziekten te volgen. Deze cursus is ongesponsord en wordt ondersteund door de Nederlandse Federatie voor Nefrologie. De verantwoordelijkheid voor de inhoudelijke samenstelling van de basiscursus Nierziekten ligt bij een cursusleiding, bestaande uit prof.dr. P.M. ter Wee (internist-nefroloog Amsterdam UMC, locatie VUmc) en
dr. C.F.M. Franssen (internist-nefroloog UMC Groningen). Deze cursus vindt plaats op 13 & 14 maart 2020. Als de basiscursus nierziekten snel is overtekend, wordt er bekeken of men op 13 en 14 november 2020 wellicht een extra cursus kan programmeren.
Aanmelden kan uitsluitend on-line. De organisatie is in handen van De Baar advies & organisatie. Voor informatie kunt u bellen naar tel. 0343-594544 of een e-mail sturen naar info@debaar.net 


Basiscursus Infectieziekten

Voor aios interne geneeskunde is er de mogelijkheid om de basiscursus Infectieziekten te volgen. Deze cursus is ongesponsord. De verantwoordelijkheid voor de inhoudelijke samenstelling ligt bij de Sectie Infectieziekten van de NIV, die een cursusleiding heeft samengesteld bestaande uit prof.dr. I.M. Hoepelman (UMC Utrecht) en prof.dr. J.M. Prins (Amsterdam UMC, locatie AMC). Deze cursus vindt plaats op 15 en 16 mei 2020.
Aanmelden kan uitsluitend on-line . De organisatie is in handen van De Baar advies & organisatie. Voor informatie kunt u bellen naar tel. 0343-594544 of een e-mail sturen naar info@debaar.net.


  • Basiscursus ziekenhuismanagement voor aios, website
  • MedicALS, website
  • Fundamental Critical Care Support (FCCS), website
  • Cursus antibioticagebruik in de praktijk, website