Menubalk - In- uitloggen

EFIM

www.ecim2018.eu

European Federation of Internal Medicine

The European Federation of Internal Medicine (EFIM) heeft 35 lidstaten en richt zich op professionaliteit, wetenschap, educatie en gezondheidszorg/politiek. Ze wil in direct contact staan met alle nationale verenigingen van internisten om samenwerking, ondersteuning en het delen van ervaringen te kunnen bieden. Sinds 2014 heeft EFIM een eigen kantoor in Brussel, van waaruit EFIM opereert en meetings gehouden worden. Vanuit Nederland zijn er enkele afgevaardigden, gewoonlijk de huidige en laatst afgetreden NIV voorzitter. Sinds september 2014 wordt EFIM geleid door dr Frank Bosch. De werkgroepen zijn de drijvende kracht achter EFIM. Zo zet de werkgroep ‘Rare Diseases’ zich in voor het vergroten van de aandacht voor en kennis van zeldzame ziektes. Verder vormt de European Union of Medical Specialist samen met EFIM de European Board of Internal Medicine (EBIM). EBIM werkt hard aan de vormgeving van een Europees curriculum voor de opleiding interne geneeskunde om zodoende de training en kwalificatie van Europese internisten inzichtelijker en gelijkwaardiger te maken en migratie van internisten binnen Europa te vereenvoudigen.

Young Internists
De Young Internists is een groep actieve jonge internisten bestaande uit zowel internisten in opleiding als jonge klaren. Aan verschillende EFIM subcommissies wordt een Young Internist geleverd en deze hebben zo zitting in de gremia waar uiteindelijk acties wordt ondernomen.

EFIM Exchange programme
In 2014 is de EFIM Exchange van start gegaan. Het doel van deze uitwisselingsstage is een kijkje te nemen in de keuken van de interne geneeskunde van een ander Europees land. Per land mogen maximaal vijf nationaal geselecteerde kandidaten gedurende een maand op uitwisseling naar 1 van de centra naar keuze. In 2014 zijn de eerste Nederlandse AIOS op uitwisseling gegaan naar Spanje en Portugal. Het project wordt grotendeels geleid door groep actieve Young Internists en is momenteel bezig met een professionaliseringsslag. De JNIV juicht dit van harte toe en hoopt vanaf 2016  weer nieuwe kandidaten te selecteren. 

Klik hier voor ervaringen van Nederlandse AIOS :
Lissabon 2014
Barcelona 2014 

European Journal of Internal Medicine - European Journal of Case Reports
Een andere belangrijke activiteit binnen EFIM is het European Journal of Internal Medicine (EJIM). Het tijdschrift heeft de laatste jaren duidelijk aan kwaliteit en populariteit gewonnen, wat zich onder andere laat zien in een stijgende impactfactor van 2.89 in 2014. Wanneer je een account aan maakt op de EFIM website krijg je gratis toegang tot het tijdschrift. Sinds 2013 is er een free access online journal bijgekomen: het European Journal of Case Reports in Internal Medicine (EJCRIM). 

European Congress of Internal Medicine
Veelal in samenwerking met nationale verenigingen organiseert EFIM sinds 1997 het European Congess of Internal Medicine.

Meer informatie?!
Kijk voor al deze activiteiten ook op www.efim.org of neem contact op met Charlotte de Bree, JNIV dossier Europa charlottedebree@hotmail.com