Opleidingsplan en regelgeving

Opleidingsplan en regelgeving

Regelgeving opleiding Interne geneeskunde

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) is als wetenschappelijke vereniging voor Interne geneeskunde, verantwoordelijk voor het opstellen en beheren van dit landelijk opleidingsplan. De onderdelen die in het landelijk opleidingsplan ten minste aan bod moeten komen, staan vast. Deze staan beschreven in de regelgeving van het College Geneeskundige Specialismen (CGS), het Kaderbesluit en het Kwaliteitskader cluster 2. Hoe deze onderdelen door de NIV worden uitgewerkt, is vrij. Het CGS moet met een nieuw landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde of een wijziging daarvan instemmen. De hoofdlijn van het landelijk opleidingsplan wordt vervolgens door het CGS in samenwerking met de NIV, vastgelegd in het Specifiek Besluit Interne geneeskunde. Zowel de regelgeving van het CGS als het landelijk opleidingsplan en het Specifiek Besluit voor Interne geneeskunde, zijn beschikbaar gesteld via de website van het CGS


Landelijk Opleidingsplan Interne geneeskunde

Het landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 is geactualiseerd:

Het landelijk opleidingsplan van 2019 introduceerde een significante verandering in opleidingsvisie door het opleiden te structureren met Entrusted Professional Activities (EPA’s). Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan, heeft het Concilium het EPA-geleid opleiden geëvalueerd en de EPA’s aangepast op basis van de resultaten van de enquête en uitkomsten van de buitengewone vergadering van het Concilium op 19 mei 2021. 

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. De 10 verplichte EPA’s in de eerste 4 jaar zijn vervangen door 4 EPA’s met ruimte voor explicitering.
  2. De EPA’s kunnen hergebruikt worden; hiertoe wordt het e-portfolio van Reconcept aangepast.
  3. De EPA’s zijn niet een doel op zich maar ondersteunend. Ze zijn een middel om groei en zelfstandigheid van de aios te monitoren en te bevorderen.
  4. Er ligt meer nadruk op de overgang van supervisieniveau 3 naar 4.
  5. De EPA-beschrijvingen zijn meer concreet, kort en bondig. Supervisie is expliciet beschreven in elke EPA en er zijn geen klinische presentaties opgenomen in de EPA’s.
  6. De EPA Polyfarmacie is omgezet in de longitudinale leerlijn Klinische farmacologie.

Daarnaast zijn er aanpassingen gedaan voor verdere implementatie van de echografie en is profilering binnen verschillende discipline-overstijgende profielen verder uitgewerkt. Ook wordt in de opleiding nu meer aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling.

Voor deze aanpassingen is advies ingewonnen bij het bestuur Opleiding, de leden van het Concilium en het dagelijks bestuur van de Plenaire visitatie Commissie. In dit document tref je alle wijzigingen aan. Het opleidingsplan is hiermee niet af. Nieuwe ontwikkelingen en evaluatie van de praktische werkzaamheid maken actualisatie en aanpassingen in de toekomst waarschijnlijk weer nodig. De geactualiseerde versie, versie 3 van het landelijke opleidingsplan 2019, treedt in werking vanaf 1 juli 2024 en wordt vanaf 15 september ondersteund door het E-portfolio.

Hieronder vind je alle bijlagen van versie 3 van het landelijk opleidingsplan 2019:


Ondersteunende documenten

question_answer

Vragen, opmerkingen en/of suggesties ter verbetering

Voor vragen, opmerkingen en/of suggesties ter verbetering kun je terecht bij het bestuur Opleiding van het Concilium Medicinae Internae via Nicolet in ‘t Anker.
Zij is bereikbaar via 030 8990652 of per E-mail anker@internisten.nl.

l