Ouderengeneeskunde

woensdag 11 december 2024, 19:30 - 21:00 uur

Accreditatie (2 punten) is goedgekeurd door de NIV, NVKG en NVSHA.

Presentatie

Dr. Peter de Jager

Internist-intensivist, Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch

Dr. Bram Goorhuis

Internist-infectioloog, Amsterdam UMC

Dr. Remco Franssen

Internist acute interne en ouderengeneeskunde, Amsterdam UMC

Helaas! Je kunt niet meer aanmelden, want dit webinar heeft al plaats gevonden.

Mis het niet, schrijf je nu in

Heb je vragen over de aankomende webinars neem dan contact met ons op via webinars@medonline.nl.

Programma:

19:30 -
20:00
Waarom luistert de patiënt niet naar mij? Herkenning van cognitieve problemen bij de klinische oudere patiënt
Dr. Astrid van Strien
Klinisch geriater en klinisch farmacoloog, Jeroen Bosch ziekenhuis, Den Bosch
Cognitieve problemen komen veel voor bij de klinische oudere patiënt > 65 jaar opgenomen in het ziekenhuis. De aanwezigheid hiervan wordt vaak onderschat door zowel artsen als verpleegkundigen. Deze patiënten hebben een grotere kans op een delier. Verstrekte informatie wordt slechter en korter onthouden en therapietrouw is slechter door het missen van cruciale informatie. Deze presentatie geeft praktische handvatten over wanneer je moet denken aan een delier en wanneer aan dementie. Daarnaast leert de deelnemer meer over wilsbekwaamheid en vertegenwoordiging bij verminderde wilsbekwaamheid.
20:00 -
20:30
Uitplaatsen vanaf de SEH: het kan!
Dr. Annemarieke De Jonghe
Klinisch geriater, medisch manager regionale samenwerking voor TergooiMC en medisch manager van de vakgroep geriatrie
Nu al is de druk op de SEH groot en de komende twintig jaar zal dit toenemen. Er komen meer ouderen, ouderen worden ouder, wonen vaker thuis, hebben vaker multimorbiditeit en een kwetsbare gezondheid. De SEH is als poort van het ziekenhuis bij uitstek de plek om in kaart te brengen wat er aan de hand is en te bepalen welke zorg waar het beste geleverd kan worden. In Tergooi doen we dit middels het Geriatric Emergency Medicine (GEM) team. Dit is een medebehandelingsteam met artsen en vs-ers met geriatrische expertise. In het team zit tevens de apotheek en de transferverpleegkundige. Tijdens de presentatie wordt uitgelegd hoe het GEM team werkt en hoe de samenwerking met de VVT tot stand is gekomen, zodat patienten naar hen kunnen worden uitgeplaatst wanneer er geen ziekenhuisindicatie is en de patient ook niet meer naar huis kan.
20:30 -
21:00
De gevallen patiënt op de spoed
Prof. Dr. Nathalie van der Velde
Hoogleraar Interne Geneeskunde, aandachtsgebied Ouderengeneeskunde, in het bijzonder valpreventie, AmsterdamUMC
Valgerelateerd letsel is de belangrijkste reden voor SEH-bezoek bij ouderen en gaat gepaard met significante kosten, ziekenhuisopnames en overlijden. Elke 4 minuten komt er een oudere op de eerste hulp na een valongeval in Nederland, wat neerkomt op 117.000 per jaar (2022, RIVM). En binnen een maand valt één op de zeven opnieuw, ten dele omdat alleen het letsel en niet de onderliggende oorzaken worden aangepakt. Terwijl ruim 90% behandelbare valrisicofactoren heeft bij presentatie. Het IGJ-verbeterdoel ‘valpreventie op de SEH’ omvat een getrapte aanpak: acute oorzaken op de SEH identificeren -zoals een onderliggende infectie, cardiale problematiek of medicatiebijwerking- en een vervolgafspraak voor de rest van de multifactoriële valanalyse. In deze sessie wordt besproken wat, wanneer en bij wie te doen. ‘Hoe screen je’, ‘hoe identificeer je vallen als atypische ziekte presentatie’ en ‘hoe zet je een zorgpad op zonder onnodige verlenging van de SEH-ligduur’ zijn vragen die behandeld worden.