Nederlandse Internisten Vereniging

‘Domus Medica’

Mercatorlaan 1200, 3528 BL UTRECHT

T: (030) 899 0660 (algemeen)

E: info@internisten.nl

Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes  

Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes  

Wat is het innovatieproject en wat is het doel?

Telebegeleiding of thuismonitoring voor zwangerschapsdiabetes is opgestart in mei 2020 met als doel patiënten met zwangerschapsdiabetes met een app op afstand te begeleiden waarbij de zorgverlener actieve glucose-gestuurde informatie krijgt wanneer het niet goed gaat met een patiënt.

In welke fase zit het innovatieproject?

We hebben geïnventariseerd wat de landelijke protocollen zijn voor zwangerschapsdiabetes. Daarna hebben we ons regionale protocol geüpdatet samen met de regiopartners. We hebben de app ontworpen met partner Luscii en ingezet bij al onze patiënten. We hebben de app continue aangepast waarbij praktische punten uit onze en andere praktijken zijn meegenomen. Behandeldoelen zijn inzichtelijk, educatiefilmpjes zijn toegevoegd en er de mogelijkheid contact te zoeken. Er is een postpartum-protocol met glucose-gestuurde automatische berichtgeving met tips voor de toekomst.  

We hebben meetings georganiseerd waarbij geïnteresseerde ziekenhuizen konden aansluiten om meer te horen over dit programma. We hebben samen met Vliegwiel een online meeting gehouden om de implementatie bij anderen te versnellen. Er is een verhaal gehouden hierover op een landelijk diabetesverpleegkundig congres. 

Sinds een jaar is het programma-onderdeel van Zorg Bij Jou, een platform van Santeon waarbij digitale zorg over 7 ziekenhuizen tegelijk wordt uitgerold, waarbij thuismonitoring een onderdeel is. Binnen Zorg Bij Jou is verder doorontwikkeld en nu juridisch getoetst kader neergezet waarbinnen andere functionarissen op een monitoringscentrum dit ziektebeeld kunnen begeleiden en alarmen kunnen afvangen. 

In totaal werken er nu 16 Nederlandse ziekenhuizen met de zwangerschapsdiabetes-app. Ziekenhuizen kunnen zelf kleine aanpassingen doen aan de app, zodat deze meer aansluit op hun praktijk.

Wat waren uitdagingen tijdens de ontwikkeling en implementatie?

De eerste stappen gingen eigenlijk vrij soepel: we hadden een duidelijk plan en konden snel schakelen. Het voordeel was dat we een klein kernteam hadden met een diabetesverpleegkundige, een diëtist, een internist en een implementatiespecialist. Hierdoor konden we snel schakelen en was er meteen draagvlak bij onze diabetesverpleegkundigen, wat enorm scheelde bij de implementatie. Er waren zeker technische hickups die opgelost moesten worden. Dat heeft tijd gekost. De nieuwe manier van werken heeft ook geleid tot een andere dagindeling van onze diabetesverpleegkundigen. Het is en blijft lastig om goed en structureel van andere ziekenhuizen te horen waar zij tegenaan lopen zodat het samen met de tech-partner weer opgelost kan worden. Ook zouden we de wens hebben om nog sneller technisch door te ontwikkelen, maar daarin zijn we toch afhankelijk van onze partner. 

Is het innovatieproject gevalideerd en hoe?

We hebben onderzoek gedaan naar zorggebruik, patiënt-tevredenheid en het behalen van glucose-targets. Op deze 3 pijlers scoort de app goed. In Santeon-verband gaan we nu ook het eindpunt zwangerschapscomplicaties onderzoeken.

settings_phone

Meer weten?
Mail naar innovatie@internisten.nl en wij brengen je graag in contact met Mechteld Vermeulen, internist-endocrinoloog en projectleider!